Halef Halef, dömdes till fängelse i tingsrätten men har överklagat domen som nu ska behandlas i hovrätten. Han var tidigare ordförnade för den syrisk ortodoxa kyrkan i Hallunda.

Hovrätten slår fast straffet – Halef Halef får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen i den så kallade ”kyrkohärvan” där Halef Halef, före detta ordförande i syrisk-ortodoxa församlingen i Hallunda, ville bli friad efter tingsrättens dom.

I tingsrätten dömdes tio av de 17 personer som stod åtalade för grova bedrägerier och bidragsbrott i kyrkohärvan.

Den huvudåtalade, Halef Halef, dömdes för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månader.

Men domen överklagades och i hovrätten lade försvaret fram ny bevisning som handlar om huruvida det var okej att Halef Halef hade ett stort ideellt engagemang – samtidigt som han tog emot sjukbidrag.

Åklagare: ”Nöjd med domen”

Men hovrätten slår nu fast hans fängelsestraff på tre och ett halvt år.

– Jag är nöjd med domen, hovrätten har i stora drag en argumentation som stämmer väl överens med hur vi ser på den här brottsligheten, säger Isabelle Bjursten, kammaråklagare.

Han får dessutom tillgångar till ett värde av 4,8 miljoner kronor frysta inför en eventuell utmätning.

– Vi är båda oerhört besvikna. Vi tycker verkligen att det fanns jättebra skäl att ändra tingsrättens dom, säger huvudmannen Halef Halefs advokat Henrik Olsson Lilja.

Han har inte hunnit tala med sin klient om en överklagan men det är hans starka rekommendation att överklaga till Högsta domstolen.

– Vi menar att hovrätten värderat den nya bevisningen som vi lade fram i hovrätten helt felaktigt, säger han.

Två frias

Två personer, såkallade stödpersoner, frias helt av hovrätten.

– Vi påstår att de personerna inte jobbat tillräckligt mycket, inte heller inom de föreningar som avtalats med arbetsföreningen. Vi tycker att borde ha förstått att det lilla arbete de utförde inte skulle räcka för att tjänsterna skulle vara subventionerade av arbetsförmedlingen, men där resonerar hovrätten på ett annat sätt, säger Isabelle Bjursten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet