Henrik Olsson Lilja företrädde den tidigare misstänkte 25-åringen. Han tror att det blir svårt att fälla någon för att ha planerat en resa. Foto: TT

Advokaten kritisk till den nya terrorlagen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade Attunda tingsrätt att ogilla åtalet mot den 25-åriga Södertäljebon som misstänktes för att ha planerat att resa till Syrien och strida med en terrororganisation. ”Det är svårt att straffbelägga en resa för man vet ju inte vad som kommer att hända där nere” säger försvarsadvokaten Henrik Olsson Lilja.

Det är första gången som den nya lagen prövas. Den infördes den 1 april och innebär att det enligt lagen är straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet. Den friade 25-åringens advokat menar att lagen är svår att använda i praktiken.

– Det går inte att dra några slutsatser när det kommer till min klients avsikt med resan. Man kan konstatera i tingsrättens dom att de gör en analys av den nya lagstiftningen,säger advokaten Henrik Olsson Lilja.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

– Det är svårt att straffbelägga en resa för man vet ju inte vad som kommer att hända där nere. Att ha tankar om det kan man ha men att göra om det till ett straff är en annan sak.

Åklagaren inte förvånad

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström som är chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål var åklagare i fallet. Hon är inte förvånad över utfallet.

– Jag vet att det kan vara svårt att få full bevisning i en persons avsikt med ett beteende och en gärning vilket det handlar om i de här målen. Det är första gången som lagen prövas så det är svårt att veta vad straffvärdet är i sådana här fall, säger hon.

Attunda tingsrätt menar att bevisning till stor del talar för att den tidigare misstänkte 25-åringen hade för syfte att resa till Syrien och strida med terrorgruppen Jabhat al-Nusra. Men att det inte står bortom allt rimligt tvivel att han är oskyldig till det. Därför ogillas åtalet av tingsrätten.

Den åtalade försattes på fri fot efter första rättegångsdagen, ingrep ni för snabbt?

– Det kan man inte säga. Han har suttit häktad i knappt två månader och varit misstänkt på sannolika skäl för brottet, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Tror inte på den nya lagen

Advokaten Henrik Olsson Lilja tror inte att den nya lagen kommer att kunna användas i särskilt många fall i framtiden.

– Jag tror chanserna är väldigt små om den här domen står sig. Då måste åklagaren ha betydligt mer bevisning. Kanske telefonavlyssning och konkreta planer under en längre tid. Jag tror inte att lagstiftningen kommer användas så ofta, säger han.

Även åklagaren tror att det fortsatt kommer bli svårt att bevisa syftet med liknande resor.

– Jag kan förutse att det kan vara så framöver också om personen i fråga eller någon i dennes närhet inte berättar självmant om själva syftet med resan. Det är ju inte olagligt att resa utan det är avsikten som vi ska fokusera på, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet