Terrormisstänkt Södertäljebo i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen om så kallade terrorresor prövas nu av hovrätten. Den åtalades advokat, Henrik Olsson Lilja, menar att lagen är tandlös.

– Den har kommit till av politiska skäl för att tillfredsställa omvärlden, säger han.

25-åringen, folkbokförd i Södertälje, hade på sig sin vinterjacka under hela förmiddagen i rättsalen. Han såg, enligt SVT:s reporter på plats, trött och ointresserad ut.

Mannen anklagas för att ha haft för avsikt att resa till Syrien för att ansluta sig till terrorklassade Jabhat al-Nusra – Nusrafronten – för att begå terrorbrott. Men själv hävdar han att han reste för att ansluta sig till en humanitär gren av organisationen.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Advokaten: Talar för friande dom

25-åringen friades i tingsrätten och det är nu första gången den nya lagen prövas i högre instans.

– Det är en ny lagstiftning och jag tycker att det finns anledning för hovrätten att titta på det, säger åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

– Hovrätten har samma sak att ta ställning till som tingsrätten. Det är svårt att förutse vad som kommer att hända här, men allting talar för att det blir en friande dom även i hovrätten, säger 25-åringens advokat Henrik Olsson Lilja.

Henrik Olsson Lilja, försvarsadvokat. Foto: SVT

”För att tillfredsställa omvärlden”

Under förmiddagen hördes en säkerhetsanalytiker från Säpo som fick berätta om Nusrafronten.

– Det finns en humanitär del av Nusrafronten och det räcker ju för att visa på att det kan ha varit en del av avsikten. Det har min klient berättat om, säger Henrik Olsson Lilja.

– Den nya lagen är en skapelse som kommit till under kort tid. Den har kommit till av politiska skäl, för att tillfredsställa omvärlden mer än att ställa folk inför rätta, säger Henrik Olsson Lilja.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare. Foto: TT

Går inte att mäta resultatet

Men enligt Agnetha Hilding Qvarnström är den nya lagen knappast kontroversiell.

– Det är många gånger så att svensk lagstiftning är en konsekvens av beslut inom EU och FN. Och där är vi bundna att följa det besluten ger uttryck för. Så i det avseendet är vi en del av en omvärld.

Kan lagen ha en avskräckande effekt?

– Kan vi få någon att avstå från att resa så har vi ju vunnit någonting med det. Men det är svårt att mäta så konsekvensen av lagstiftningen kommer vi aldrig att få något svar på, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Förhandlingarna pågår under tisdagen och torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet