Foto: Bo Öhlén/SVT

Långa köer till äldreboende i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

I Nykvarn kommer andelen som är äldre än 80 år att mer än fördubblas till år 2025. Det är den största ökningen i hela länet och en stor utmaning för kommunens äldreomsorg.

Nykvarn är en kommun som sticker ut i flera avseenden. Här har invånarna långt att gå för att komma till kommunala färdmedel, i snitt längst i länet. Bara 0,8 procent har a-kassa vilket är den lägsta andelen i länet.

Åldersfördelningen är ytterligare en sak som gör att Nykvarn sticker ut, och det innebär också en stor utmaning för äldreomsorgen som inte ens i dagsläget klarar att ge sina gamla plats på kommunens äldreboende.

– Det vi fått göra nu, eftersom vårt bonde Lugnet med 52 platser är fullt, är att vi fått köpa korttidsplatser i andra kommuner, privata utförare. Det är inte så himla bra för de anhöriga, för ibland hamnar de på andra sidan Stockholm, säger Maria Persson Lövkvist vård- och omsorgschef.

Nytt boende med minst 60 platser

Lugnets äldreboende är alltså fullt och kön för att få en plats här är mycket lång. Maria Persson Lövkvist önskar sig ett nytt boende med minst 60 platser.

Bruno Stockinger är en av de äldre som är står i kö till boendet och han håller med om att det är svårt att få plats.

– Jag, jag har stått i kö rätt så länge faktiskt, säger han.

Foto: Bo Öhlén

Nio till tio månader – genomsnittlig boendetid på Lugnet

Berit Ahlberg Åhammar basar över äldrevården i Nykvarn. Hon är stolt över att hemtjänsten i kommunen rankas som nummer två i hela länet. Mindre positivt är att kön till äldreboendet Lugnet är lång och det är svårt att få en plats.

– Förr kom folk in och var mycket friskare så det har blivit tuffare att få en plats på ett äldreboende, Berit Ahlberg Åhammar, chef över äldreomsorgen.

Den genomsnittliga boendetiden på Lugnet är 9 till 10 månader. Det innebär att de som till slut får en plats här ofta befinner sig i livets slutskede. Här utmärker sig inte Nykvarn, så är det på de flesta äldreboenden i länet. Äldreomsorgen är en viktig valfråga här i Nykvarn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.