Foto: SVT/TT

Sven-Erik Alhem: Var och en av oss har rätt att ingripa

Uppdaterad
Publicerad

Rubrikerna om det uppmärksammade juvelerarrånet i Södertälje förra året handlade inte bara om rånet i sig utan också om att flera vittnen till rånet försökte stoppa gärningsmännen när de försökte fly.

– Detta är en situation där var och en av oss har rätt enligt rättegångsbalken att ingripa och gripa, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Under torsdagen dömdes de män som stått åtalade för juvelerarrånet på Nygatan i Södertälje förra året. Det längsta straffet fick en 31-årig man som dömdes till sex års fängelse.

Men rubrikerna har inte bara handlat om rånet utan också om hur flera vittnen agerade på platsen. Flera personer försökte nämligen försvåra rånarnas flykt. Frågan är hur allmänheten får agera under ett pågående brott?

– Detta är en situation där var och en av oss har rätt enligt rättegångsbalken att ingripa och gripa. Ingripande av allmänhet får ske när personen gör sig skyldig till ett brott där konsekvensen är fängelse, säger Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Men det finns vissa regler som allmänheten måste följa.

– Man får inte använda mer våld än vad som krävs. Det måste vara ett brott som sker på bar gärning, alltså får man inte komma dagen efter händelsen och gripa.

”Är man stålmannen så kan man ingripa”

Initialt undersökte polis och åklagare om någon av de inblandade kunde ha agerat brottsligt, misstankar som senare avskrev. Sven-Erik Alhem menar dock att det finns uppenbara risker med att agera på det sätt som vittnena gjorde i det här fallet. En man försökte exempelvis slå sönder rutan på flyktbilen med hjälp av en kettlebell.

– Detta var ett allvarligt rån vilket gör att det är rätt att ingripa men nästa fråga som ska ställa är: ”bör man agera så?” Är man stålmanen så kan man ingripa men för allmänheten kan det vara farligt, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.