Foto: TT

Allt färre opereras mot svår övervikt

Uppdaterad
Publicerad

Det görs allt färre operationer mot övervikt visar färska siffror som SVT tagit del av. Det kan få konsekvenser för de som lider av fetma, menar överläkare Johan Ottosson.

Gastric bypass är en av de kirurgiska metoder som används mot svår övervikt. Förenklat innebär metoden att man ”kopplar om” magsäcken och tunntarmen för att dra ner på matintaget.

Foto: SVT Grafik

Överviktskirurgi kan ge komplikationer men anses vara mycket effektivt.

– Om man jämför med dietbehandling är den extremt effektiv, men det finns ingen hundraprocentigt effektiv behandling mot fetma, säger Per Lundquist, överläkare på Södertälje sjukhus.

Operationer minskar

Enligt färska opublicerade siffror som SVT tagit del av från SOReg, det nationella registret som sammanställer antalet överviktsoperationer, har operationerna minskat kraftigt – från cirka 8000 år 2011, till cirka 5500 år 2017. Det är en minskning med en tredjedel.

Finns flera orsaker

Det finns flera förklaringar till att överviktsoperationerna blir färre till antalet. Dels är det en naturlig följd av att vården lyckades beta av de långa köerna som uppstod för ett par år sedan, men det kan också röra sig om en prioriteringsfråga för landstingen menar Johan Ottosson, överläkare som är ansvarig för kvalitetsregistret.

Johan Ottosson, överläkare och ansvarig för kvalitetsregistret. Foto: SVT.

– Man har gjort en prioritering inom vissa landsting där man prioriterar tillexempel cancervård, och då har man medvetet försökt minska antalet överviktsoperationer.

Vad får det för konsekvenser?

– Ja, det blir ju att överviktspatienter inte får den vård som jag tycker att de har rätt till. Och då blir det en ökad sjuklighet och dödlighet till följd av övervikt, säger han.

Antalet operationer per 100 000 invånare mellan 2011-2016

Riket:

Sörmland: minskning med 16 procent.

Stockholm: minskning med 29 procent.

Gävleborg: minskning 33 procent.

Gotland: minskning med 44 procent.

Västmanland: minskning med 47 procent.

Örebro: minskning med 63 procent.

Östergötland: minskning med 21 procent.

Uppsala: minskning med 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.