Hör Jeanette Skantz-Holmberg, verksamhetschef och ansvarig för vårdinnehållet i Region Stockholms vårdapp. Foto: privat/SVT

Allt fler använder Region Stockholms vårdapp

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har Region Stockholm utökat utbudet på sin vårdapp ”Alltid öppet”. Och man har sett en stor ökning av nedladdning av appen. Till och med maj har 8 000 videomöten genomförts.

De senaste åren har de digitala vårdapparna exploderat i Sverige. Bara under 2018 fördubblades de digitala vårdbesöken i Stockholms län.

– Det är tydligt att stockholmarna vill ha en digital vård, säger Daniel Forslund (L), ordförande i Regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott.

Regionens app utökad

Region Stockholm lanserade en vårdapp redan för två år sedan, då med ett begränsat utbud. Men för att möta det tydliga behovet som finns så har utbudet i appen under våren utökats, bland annat med ungdomsmottagning, barnmorskemottagning och husläkarmottagning.

– Vårdcentralerna kan få mer tid till de som vill och behöver fysisk vård. De som är småkrassliga kan stanna hemma och ha ett digitalt besök, säger Daniel Forslund.

Explosionsartad kostnad för app-besök

Region Stockholms kostnader för de digitiala vårdbesöken som länets invånare gör har exploderat sedan 2016, från 15 till uppskattningsvis 120 miljoner kronor 2018.

Men enligt Daniel Forslund är det en siffra som är svår att sätta emot vad de vårdbesöken kostat om patienterna istället vänt sig till olika nivåer i den fysiska vården i regionen.

– Vård kostar oavsett. Appen är primärt en tillgänglighetssatsning där vi möter det behovet vi sett när många vänt sig till de digitala vårdaktörerna, säger Daniel Forslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.