Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SL-vakter tar allt oftare hand om berusade personer Foto: SVT

SL-vakter tar allt oftare hand om berusade personer

Uppdaterad
Publicerad

SL:s ordningsvakter tar allt oftare hand om personer som är för berusade för att klara sig själva, enligt lagen om omhändertagande av berusade (LOB). 2009 omhändertogs sammanlagt cirka 3 000 personer, år 2018 låg siffran på över 5 000.

Ofta är det personer med missbruksproblem, som vakterna redan känner till, som måste omhändertas. I vissa fall kan det bara dröja några timmar från ett omhändertagande till att samma person är tillbaka i kollektivtrafiken – berusad igen.

– Det blir en känsla av hopplöshet när det bara går runt och runt och vårt arbete inte hjälper, säger ordningsvakten Christer Bolk.

Södertäljepolisen har beskrivit arbetet med personer med missbruksproblem på liknande sätt. Precis som polisen efterfrågar vakterna större krafttag från vården.

Tillnyktringsplatser en lösning

Södertälje kommun, Södertälje sjukhus, polisen och beroendecentrum i Stockholm är några aktörer som samarbetar nu för att fler personer som omhändertas enligt LOB ska få komma till rätt vårdinstans. Inom projektet öppnades nyligen två nya tillnyktringsplatser på Södertälje sjukhus.

Se mer om vardagen för ordningsvakterna Christer Bolk och Goran Radosavljevic i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer