Stationschefen Kristoffer Linde är osäker på hur arbetssituationen för deltidsbrandmännen ska lösas. Foto: SVT

Allt fler tillbud kräver brandmännens fritid

Publicerad

Antalet tillbud har ökat drastiskt sedan 2016 på brandstationen i Järna. På stationen arbetar alla brandmännen deltid men det har blivit mer jobb för dem sedan antalet tillbud ökade.

Tillbuden på brandstationen i Järna har ökat markant de senaste två åren. Tillbud är en händelse då brandkåren får larm och åker ut. Exempelvis vid brand och självmord. Enligt Kristoffer Linde som är stationschef på brandstationen i Järna så låg antalet tillbud i snitt runt 190 per år mellan åren 2000 och 2015. 2016 skedde en markant ökning då det rapporterades 284 tillbud det året. I år är antalet tillbud redan uppe i 206.

Större tendens att ringa

– Med ökningen tror jag säkert att det finns ett samband med att folk har en större tendens att ringa, inte som för några år sen när man försökte släcka elden själv. Sen har ju också Järna ökat i befolkningsmängd, säger Kristoffer Linde.

På brandstationen i Järna arbetar alla brandmän deltid. De kombinerar jobbet som brandman med andra jobb. Nu när tillbuden har ökat kraftigt så jobbar brandmännen mer än vanligt vilket har drabbat deras familjer och fritid.

”Vet inte riktigt hur vi ska lösa det”

Att endast ha deltidsbrandmän på en brandstation med många tillbud medför, enligt Kristoffer Linde, större belastning på arbetsgivare, brandmännens familjer och privatliv. Nu med det ökade antalet tillbud har brandstationen i Järna fått hjälp av arbetsgivare på så sätt att arbetsgivare har skickat anställda från sina stationer för att hjälpa brandkåren i Järna.   

– Nu har vi börjat komma till en nivå då vi inte riktigt vet hur vi ska lösa det, säger Kristoffer Linde.

Daniel Brander jobbar som deltidsbrandman och han har märkt av att tillbuden har ökat. Foto: SVT

Brandmannen Daniel Brander är en av dem som påverkas av det ökade antalet tillbud. Både hans familj och privatliv drabbas.

– Man får avvika hemifrån från familj och barn så det blir mer pyssel hemma, säger Daniel Brander.

Daniel Brander berättar att man blir trött och att det är påfrestande att jobba 7-16 på dagarna för att sedan fortsätta jobba på kvällarna och helgerna. Dock så tycker han att jobbet är roligt och han trivs som brandman.    

– Jag vill arbeta som brandman för att jag vill kunna hjälpa invånarna i Järna, säger Daniel Brander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.