Utanför pojkens ljus i Rosenlund i Södertälje hade människor tänt ljus dagen efter hans död. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Uppgifter i förhör: Pappan förändrades efter incidenter på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren fanns ingenting som tydde på att pappan var kapabel att mörda sin son. Men i förundersökningen tonar bilden fram av att pappan mått dåligt under det senaste halvåret. Kollegor och anhöriga beskriver att han förändrats efter två incidenter på jobbet.

Det var pappan själv som larmade till 112 och sa att han dödat sin son. Han fick instruktioner om att utföra hjärt- och lungräddning.

”Det hjälper inte”, svarar pappan.

Pojke död i Rosenlund

”Jo. Det gör du. Om du säger att du har dödat din son, då tänker jag att du ska försöka rädda honom också. Så då vill jag att du utför HLR”, svarar larmoperatören.

Mått dåligt efter incidenter på jobbet

Pojken, som var i tioårsåldern, var familjens enda barn.

Enligt åklagaren fanns inget som tydde på att pappan var kapabel till detta. Men i förundersökningen framgår det att pappan mått dåligt under det senaste halvåret. Kollegor och anhöriga beskriver att han förändrats efter två incidenter på jobbet.

Pappan, som jobbar som hissmontör, ska under en arbetsdag i somras ha fastnat i en hiss och fått panik. Tätt inpå den händelsen ska han sedan ha varit nära att ramla ner i hisschakt.

”Jag var livrädd och chockad då”, säger han i förhör.

Hade haft tankar om att döda

Efter de två hissincidenterna på jobbet hade han haft svårt att sova och han började vandra runt i bostaden i Rosenlund på nätterna.

Mannen har i förhör sagt att han vid ett tidigare tillfälle hade tankar om att döda antingen mamman eller sonen.

Diagnostiserades med depression

Efter incidenterna på jobbet hade mannen fått ångestattacker. Han blev diagnostiserad med depression och fick antidepressiv medicin samt träffade psykoterapeut några enstaka gånger.

Den femte januari jobbade mannen sin sista dag som hissmontör – bara tre dagar innan sonen dödades. I förhör uppger han att en av anledningarna till att han dödade sonen var för att han inte ville att sonen skulle skämmas över att han inte hade något jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke död i Rosenlund

Mer i ämnet