Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Anna Lapinska om det som framkommit i förundersökningen där en man misstänks och nu åtalas för att ha mördat sin son i Rosenlund i Södertälje i januari. Foto: SVT

Pojke i Södertälje dödades i januari – nu åtalas pappan för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den åttonde januari i år hittades en pojke svårt skadad i en lägenhet i Rosenlund i Södertälje. Pojken avled senare av sina skador och hans pappa som befann sig i lägenheten greps och häktades misstänkt för brottet. Nu åtalas mannen vid Södertälje tingsrätt för mord.

– En väldigt tragisk händelse, säger åklagaren Anna Lapinska.

Det var jullovets sista dag när polisen larmades till lägenheten i Rosenlund där pojken som var i tioårsåldern hittades svårt skadad. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

I lägenheten befann sig också en man, pojkens pappa, som greps av polisen. Han anhölls och häktades senare misstänkt för mord.

Pojke död i Rosenlund

Har en allvarlig psykisk störning

Mannen har under tiden i häktet både genomgått en mindre sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning, och en större rättspsykiatrisk undersökning.

Den visade att mannen har en allvarlig psykisk störning och att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet. Rättsmedicinalverket bedömde också att mannen kan behöva rättspsykiatrisk vård.

Under tisdagen väckte åklagaren åtal mot mannen i Södertälje tingsrätt.

Har en bra bild av händelseförloppet

Enligt åklagaren Anna Lapinska har mannen i förhör erkänt gärningen och förundersökningen har gett en tydlig bild av händelseförloppet.

Hon säger till SVT att det inte funnits några signaler på att det här skulle kunnat ske i samband med mannens kontakter med myndigheter innan mordet.

– Det här kom som en chock för alla, det har inte funnits några indikationer, det tycker jag man ska ha med sig, säger hon.

Rättegången mot mannen inleds i maj.

Hör åklagaren i videon ovan berätta om vad mer som framkommit i förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke död i Rosenlund

Mer i ämnet