Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen om vad forskningen visar om vårdnadshavare som dödar eller skadar sina barn. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Socialstyrelsen om dödligt våld mot barn: Görs inte tillräckligt för att skydda dem

Publicerad

Det görs inte tillräckligt för att skydda barn från att bli mördade – det visar en rapport från Socialstyrelsen.

I många fall har gärningspersonerna haft kontakt med vården, socialtjänsten eller polisen innan brottet men inte fått rätt eller tillräcklig hjälp.

Inom loppet av fyra månader har tre barn dödats i Södertälje. I bägge fallen – pojken i Rosenlund och syskonen i Lina Hage – har vårdnadshavare misstänkts för brotten.

Majoriteten lider av psykisk ohälsa

Enligt en rapport från januari i år som gjorts av Socialstyrelsen lider majoriteten av de vårdnadshavare som utsätter sina barn för våld av psykisk ohälsa eller missbruk. Enligt Socialstyrelsen hade samhället kunnat göra mer för att skydda barnen.

Två barn döda i Södertälje

De brister som identifierats handlar det bland annat om brister i vården. Majoriteten av gärningspersonerna hade kontakt med hälso- och sjukvården året före brottet, ofta med anledning av allvarlig psykisk ohälsa eller skadligt bruk/beroende men fick inte den vården de behövde.

Uppmärksammade inte barnens situation

Hälso- och sjukvården uppmärksammade heller inte tillräckligt gärningspersonens barn trots att personens tillstånd påverkade föräldraförmågan och barnens situation.

– Man hade både kunnat och måste göra mer för att faktiskt skydda barn bättre, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två barn döda i Södertälje

Mer i ämnet