– Flytten till våra nya lokaler har lett till en del svårigheter att utföra exakt det vi hade planerat, säger Michael Gårdebäck, verksamhetschef på Södertälje Sjukhus. Foto: TT/Södertälje Sjukhus

Antalet inställda operationer i Södertälje ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2006 har antalet inställda operationer ökat runt om på Stockholms läns sjukhus. 2006 ställdes 265 operationer in på Södertälje sjukhus, 2016 låg den siffran på 539.

Operationer ställs in på grund av flera olika orsaker men den som ökat mest på senare år är antalet operationer som ställs in på grund av personalbrist.

I Södertälje har man mest problem med att operationer ställs in på grund av att patienten uteblir eller avbokar av olika skäl.

”Bekymmer och lidande”

– Södertälje sjukhus har som alla andra sjukhus ett omfattande arbete för att förhindra och förebygga att operationer ställs in. Vi vet att det är ett bekymmer och ibland ett lidande för patienterna också. Så det är något vi jobbar väldigt mycket med, säger Michael Gårdebäck, verksamhetschef VO Anestesi på Södertälje Sjukhus.

Bland annat försöker man hålla kontakten med patienterna i god tid innan och säkerställa att de kommer på den utsatta dagen.

Flytten påverkar

I år förväntas antalet inställda operationer öka på grund av flytten av sjukhusets operationsavdelning.

– Flytten till våra nya lokaler har lett till en del svårigheter att utföra exakt det vi hade planerat, säger Michael Gårdebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.