Det bästa med att vara portvakt är att man lär sig bättre svenska tycker Khanim Mardo, Sanaa Hammo och Amal Dawod. Häng med dem på jobbet i videon. Foto: SVT/Klara Klintbo Skilje

De jobbar som portvakter i egna stadsdelen: ”Mitt första jobb i Sverige – hela familjen är glad”

Publicerad

I snart åtta år har långtidsarbetslösa i stadsdelen Hovsjö i Södertälje fått börja jobba som portvakter i sitt eget bostadsområde. Projektet anses fungera så väl att det nu utvidgats till tre andra bostadsområden.

Bakgrunden till portvaktsprojektet är att arbetslösheten är hög i flera av det kommunala bostadsbolaget Telge bostäders bostadsområden.

– På vissa håll ligger den på en högre nivå än kommungenomsnittet. Det leder till ett utanförskap, säger Gülseren Büyükbalik som är chef för social hållbarhet på Telge bostäder och Telge Hovsjö.

Arbetsmarknaden i Södertälje

”Hela familjer mår bra”

Det här är ju inga riktiga jobb utan ett arbetsmarknadsprojekt – är det här ett hållbart sätt att använda kommunala medel?

– Vi anser att det är riktiga jobb och vi försöker rusta dem väl för att kunna söka nästa jobb, säger Gülseren Büyükbalik. Vi ser det inte heller som ett projekt, utan det här är ett långsiktigt arbete. Och det har ju visat sig lyckosamt.

Men hållbarhetschefen upplever att vinsterna handlar om mer än pengar.

– Vi ser att hela familjer mår bra av att de här personerna får komma igång med ett arbete, säger Gülseren Büyükbalik.

I videon ovan följer vi med när några av portvakterna är ute på jobb: ”I framtiden vill jag jobba i butik”.

Portvaktsprojektet

• Ett samarbete mellan de kommunala bolagen Telge bostäder, Telge Hovsjö och Arbetsförmedlingen.

• Startade 2014 i Hovsjö. Finns även i Fornbacken, Lina hage och från och med i år också i Brunnsäng.

• Av de 37 som deltagit i portvaktsprojektet har 29 gått vidare till fasta jobb.

Källa: Telge bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden i Södertälje

Mer i ämnet