Bristerna ”medför påtaglig risk för liv och hälsa”, skriver Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg förbjuder plastikklinik i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september tvingades en plastikkirurgs klinik stänga i Södertälje, efter att ha bedrivit verksamhet utan bygglov. Nu får kliniken förbud att fortsätta verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Detta efter att de hittat brister som kan betyda livsfara för patienter.

Ivo förbjuder verksamheten då bristerna på kliniken ”medför påtaglig risk för liv och hälsa”. De har bland annat hittat brister i hygienen i lokalerna, i kompetensen hos personalen samt vid övervakningen av kvarliggande patienter.

Myndigheten yrkar också till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att de ska återkalla kirurgens läkarlegitimation. Detta för att kirurgen visat sig olämplig för att kunna utöva sitt yrke.

Livshotande komplikationer

Efter att ha tittat på patientjournaler har Ivo sett att flera personer fått livshotande komplikationer efter att ha opererats på kliniken.

Bristande arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket har också hittat brister på kliniken. Det handlar bland annat om att kliniken inte har några rutiner för arbetsmiljöarbete och att de förvarat kemikalier på ett osäkert sätt. Om inte kliniken åtgärdar bristerna riskerar de att få ett föreläggande eller ett verksamhetförbud även från dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer