Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S). Foto: SVT

Boel Godner (S) om nytt förslag för asylmottagande: ”Framgång för Södertälje”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterades mottagarutredningens förslag på åtgärder för ett ordnat mottagande av asylsökande. Ett av förslagen är att begränsa EBO (lagen om eget boende), något som de styrande socialdemokraterna i Södertälje länge efterfrågat.

Utredningens förslag på åtgärder för asylmottagandet presenterades i onsdagens DN Debatt. Där föreslås bland annat att Sverige bör införa obligatoriska ankomstcenter för asylprövningen och obligatoriska avresecenter för de som inte får stanna kvar.

Dessutom föreslås en begränsning av EBO-lagen, som i dag innebär att asylsökande själva kan välja var de vill bo om de ordnar bostad på egen väg. För Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, var förslaget efterlängtat.

– Det är verkligen en framgång för Södertälje att man lägger ett sådant förslag idag, säger hon. Men hon tycker inte åtgärderna som presenteras är fullt tillräckliga:

– Jag önskar alltid att EBO-lagen ska avskaffas helt och hållet så att alla nyanlända ska fördelas över hela landet. Men det här är ett steg i rätt riktning.

Social prövning före inflytt

I begränsningen av EBO föreslås bland annat att kommuner med utsatta stadsdelar eller som tagit emot många asylsökande i eget boende ska kunna införa en så kallad social prövning.

– Det skulle innebära att asylsökande inte får bosätta sig i områden där det bor många nyanlända, arbetslösheten är hög och de har svårt att lära sig svenska, säger Boel Godner.

Att kunna bosätta sig bland vänner och släktingar i ett nytt land kan innebära en stor trygghet, är det inte problematiskt att begränsa den möjligheten?

– När man kan bo långsiktigt och tryggt hos familj och vänner fungerar EBO, men är det en segregerad miljö där det är svårt att komma ut i samhället och man faktiskt begränsas i sitt liv för att man bosätter sig precis där så är det inte bra.

Mottagarutredningen

Mottagarutredningen har sedan 2015 haft i uppdrag från regeringen att komma med förslag på åtgärder för att skapa ett mer ordnat mottagande av asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.