Artisten Sargon Gauro. Foto: SVT

Artisten Sargon Gauro flydde attackerna i Qamishli

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och Södertäljebon Sargon Gauro uppträdde på en fest i Qamishli i nordöstra Syrien bara dagar innan Turkiet inledde sin militäroffensiv i landet förra veckan. Trots oroligheterna lyckades han ta sig hem – och han hann fram till sin bröllopsspelning i Södertälje.

Första gången Sargon Gauro flydde kriget i Syrien och kom till Södertälje var 2013. Och i år började han få hopp om att det mångåriga kriget snart skulle vara över. I våras började han tacka ja till både bröllops- och -festspelningar i landet.

– Jag har länge känt att jag vill åka dit inte bara för att uppträda utan för att sprida hopp och glädje till alla assyrier/syrianer i området. Att titta, här är det fest och det kommer att bli bra snart, säger han och berättar att han sedan dess har återvänt flera gånger – senast förra veckan.

Turkiets offensiv i Syrien

Men det var då mardrömmen slog in, dagen efter att Turkiet inlett sin offensiv skulle Sargon Gauro ta flyget hem från Qamishli – men det ställdes in.

Orolig familj väntade i Södertälje

Hemma i Södertälje väntade den oroliga familjen, och en stundande bröllopsfest. Sargon berättar att han hann överväga att kalla in en vikarie som kunde uppträda i hans ställe om han inte skulle hinna fram. Men det slapp han. Efter timmar av ovisshet lyckades han flyga till Beirut och senare till Sverige.

I klippet ovan berättar Sargon Gauro om de dramatiska timmarna.

Staden Qamishli

Staden Qamishli ligger i nordöstra Syrien. Den grundades på 1920-talet av assyrier/syrianer som överlevt folkmordet Seyfo i dåvarande Osmanska riket tillsammans med den franska armén. Många Södertäljebor har sina rötter i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet