Hör tre röster om den nya satsningen i klippet. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Assyriskas damsatsning blir verklighet – vill få fler flickor att våga

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare funnits försök att starta fotbollsdamlag i Södertälje. Nu tar Assyriska steget med förhoppningen att locka unga tjejer att fortsätta med fotbollen även när de kommer upp i ålder.

– Det är viktigt att flickor ska få spela fotboll på samma villkor som killar, säger Bim Schalen, spelare.

Föreningen startade 1974 och har varit uppe med herrlaget i Allsvenskan. Nu väljer klubben att även satsa på damerna.

Tanken är att laget ska starta seriespel redan denna säsong, dock är det oklart om säsongen blir av på grund av rådande omständigheter. Laget startar i division 4, den lägsta divisionen, och vill först fokusera på att bygga en bra grund.

Tidigare satsningar

Just nu finns det andra fotbollslag i Södertälje som har ett A-damlag, bland annat Telge United. Även Syrianska FC försökte starta ett damlag 2016 men lyckades inte hela vägen.

I ett mejl till SVT skriver Andrew Moro, medieansvarig på Syrianska FC: ”Det laget höll bara i en halv säsong. Vi blev tvungna att stänga det då vi saknade en startelva till matcherna”.

Assyriska hoppas dock att deras satsning ska bli annorlunda.

I videon ovan hör du tre röster om satsningen: ”Varit svårt att locka tjejer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.