Hör Linda Bengtsson på RF-SISU berätta vad som krävs för att få unga tjejer att idrotta. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Varannan tjej i Södertälje idrottar inte

Publicerad

Även om det finns stora möjligheter till att idrotta i Södertälje så är det hälften av alla tjejer som inte gör det. Fler kvinnliga ledare och förbilder inom idrotten kan var ett sätt att få fler tjejer att idrotta, förklarar Linda Bengtsson, som arbetar med att stötta idrottsföreningar.

Redan nu tas olika initiativ i Södertälje för att få fler tjejer att börja idrotta. Men trots det är det fortfarande vissa områden som har särkilt lågt idrottsdeltagande bland tjejer.

I hela Södertälje är det 46% av tjejerna som idrottar. Men Hovsjö är ett av de områden som sticker ut, där idrottar 18% av tjejer i åldrarna 7-20 år.

Idrottsföreningarnas samlingsförbund RF-SISU, som har huvudkontor i Södertälje, menar att det finns en hel del arbete kvar att göra för att bryta utvecklingen. Bland annat behöver de ekonomiska resurserna vara desamma för både tjejer och killar.

Hör mer i videon: ”Det skiljer sig mellan pojkar och flickor”.

Om statistiken:

Siffrorna är tagna från LOK-stödsredovisningen vilket innebär att statistiken omfattar idrottande som sker i idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Det gäller barn och unga i åldrarna 7-20 år som är folkbokförda i områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.