Foto: TT

Astra Zeneca får miljardstöd för vaccinutveckling

Publicerad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca får en miljard dollar från USA för att fortsätta utveckla vaccin mot coronaviruset. Bolaget har tillsammans med Oxforduniversitetet tagit fram en kandidat som ska testas i en fas 3-studie.

I slutet av april meddelade Astra Zeneca att de tillsammans med universitetet i Oxford arbetade för att utveckla ett vaccin mot coronaviruset.

Pengarna som bolaget nu får ta emot kommer från USA:s hälsodepartement (Biomedical Advanced Research and Development Authority), skriver bolaget i ett pressmeddelande. Pengarna ska bland annat gå till en fas 3-studie, vilket innebär att läkemedlets effekt och säkerhet testas i stora patientgrupper. Vaccinet som Astra Zeneca är med och utvecklar ska testas på 30 000 personer, samt i en barnstudie.

Astra Zeneca har tidigare sagt att Storbritannien står först i kön att få tillgång till vaccinet om det visar sig fungera, skriver Omni ekonomi. De första leveranserna av vaccinet beräknas börja i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.