Sedan invasionen av Ukraina har Astra Zeneca kunnat fortsätta exportera till landet eftersom vissa produkter undantas från restriktionerna. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Astra Zenecas export av behållare till Ryssland stoppas

Publicerad

Mediciner och kemikalier undantas från exportsanktionerna riktade mot Ryssland. Men när Astra Zeneca ville se ett undantag även för behållare fick företaget nej.

Sedan invasionen av Ukraina har olika sanktioner riktats mot Ryssland.

Men Astra Zeneca har kunnat fortsätta exportera till landet eftersom vissa produkter undantas från restriktionerna.

”På grund av humanitära skäl är många mediciner, och kemikalier som används i mediciner, undantagna från EU:s sanktioner och vi har i likhet med andra läkemedelsföretag fortsatt att leverera läkemedel till patienter i Ryssland”, skriver Astra Zeneca i ett mail till SVT.

Ej nödvändig export

Men nu har man alltså fått nej på en viss typ av export. Det handlar om en särskild sorts behållare som används vid transport. Astra Zeneca hade hoppats att även för dessa undantas från gällande exportrestriktioner och menar i sin ansökan att det handlade om en tillfällig export med ett tydligt medicinskt syfte.

Kommerskollegium, myndigheten för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik, menar dock att de inte tycker att det är nödvändigt vare sig i medicinska, farmaceutiska eller humanitära ändamål, enligt avslaget.

Myndigheten motiverar bland annat beslutet med att det redan finns konkurrerande produkter på den ryska marknaden.

Astra Zeneca vill inte kommentera hur företaget ska gå vidare. Men avslaget kan överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.