Processen med det elfte paketet har pågått sedan början av maj. Foto: TT

Nytt sanktionspaket mot Ryssland – 100 nya namn listade

Uppdaterad
Publicerad

EU har kommit överens om ett elfte sanktionspaket mot Ryssland, meddelar svenska EU-ordförandeskapet. Paketet handlar om åtgärder som ska göra det svårare för Ryssland att försöka runda sanktioner.

De exakta detaljerna i paketet är ännu inte kända. Men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska det bli möjligt för EU att förbjuda ”export av högteknologiska varor till tredje länder och restriktioner mot vissa företag baserade i tredjeländer.”

Ytterligare 100 personer och aktörer adderas till sanktionslistorna. Bland annat rör det personer inblandade i bortförandet av ukrainska barn, politiska makthavare och företag som är delaktiga eller står bakom militärindustrin.

Kriget i Ukraina

Sändningsförbudet mot medier som sprider propaganda och falsk information om kriget ska även omfatta bolag.

Flera länder kan drabbas

SVT:s Europakorrespondent David Boati säger att det är en efterlängtad överenskommelse:

”Det här paketet tog lång tid att enas om, det är ju en ny nivå att börja rikta sanktioner också mot tredje länder, alltså länder utanför EU utöver Ryssland, som hjälper till att kringgå sanktionerna.”

EU-kommissionen har kunnat visa siffror på hur länder i Rysslands närhet plötsligt ökat viss handel enormt sedan EU börjat införa sina sanktionspaket. Därför skärper EU tonen mot länder som hjälper Ryssland genom att agera mellanhand eller sälja vidare material som EU förbjudit för export eller import.

På Twitter skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) att en ”viktig överenskommelse träffats i dag under det svenska ordförandeskapet om ett elfte sanktionspaket mot Ryssland”.

Sanktionerna väntas bli helt antagna på fredag via en skriftlig procedur, enligt TT.

Sanktionspaket nummer elva

EU:s medlemsländer har sedan Ryssland förnyade anfall mot Ukraina i fjol våras i tio omgångar fyllt på sina sanktioner.

Nu finns en preliminär uppgörelse kring ett elfte paket, med bland annat följande:

  • Ytterligare 71 personer och 33 företag eller organisationer drabbas av inreseförbud och frysta tillgångar
  • Nytt sanktionssystem ska möjliggöra exportförbud av vissa varor till länder som anses vara i risk att bidra till kringgående av tidigare sanktioner
  • Fler varor sätts upp på listan över vad som inte får exporteras till Ryssland
  • Stoppandet av sändningslicensen för fem statskontrollerade ryska mediebolag förlängs
  • Fartyg som anses användas för att kringgå förbud för import av rysk olja eller oljeprodukter ska kunna stoppas från EU:s hamnar

Källa: Uppgifter till TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet