Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken roll spelar egentligen artister och kändisar i amerikanska presidentval? Foto: JULIEN DE ROSA

Bli inte förvånade om Joe Biden dyker upp på Swift-konserten

Publicerad
Analys ·

Efter år av tystnad kring politik så tog Taylor Swift ställning 2018. Då registrerade sig 65 000 väljare för att rösta. Nu jagas hon av Bidenadministrationen för att locka väljare som 81-årige presidenten har svårt att nå.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

När Taylor Swift gör entré på Friends arena i Solna kommer hon ha en och annan amerikan med sig. Med andrahandspriser på uppemot 120 000 kronor per biljett under hennes amerikanska tour förra året så blev det nämligen billigare för många amerikaner att betala för en flygbiljett tur och retur till Sverige istället.

Efter hennes konserter i USA rapporterade flera delstater att deras BNP hade fått sig en rejäl skjuts, och hysterin kring Taylor Swift nådde astronomiska höjder när artisten hann ta sig hem från en konsert i Japan för att hinna se sin pojkvän Travis Kelce vinna megaeventet Superbowl.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Stöttade Biden

Hennes popularitet har fått henne att segla allra högst upp på listan över kändisar som Joe Bidens medarbetare vill locka som ambassadörer för hans återvalskampanj. Hon stöttade Biden 2020 men valde tidigare i år att endast uppmana människor att ”gå och rösta”.

Det är inget nytt att politiker försöker uppvakta kända personligheter, inte minst artister, för deras stöd. Frank Sinatra och Harry Belafonte hjälpte John F Kennedy till presidentposten 1960 – och vore det inte för Oprah Winfrey 2008 så sägs betydligt färre amerikaner ha röstat för den då relativt okände senatorn Barack Obama.

Detaljer kan avgöra

Men ingen gång har valresultatet redan på förhand bedömts bli så jämnt att minsta detalj kan tippa resultatet åt endera håll. Inför förra presidentvalet uppgav 12 procent av väljarna att en kändis haft inflytande över deras syn på valet.

Det är i den kontexten Taylor Swifts enorma popularitet över partigränser är så åtråvärd för Biden. Hon kan både förmå en hel generation progressiva men Biden-skeptiska unga väljare att faktiskt gå och rösta – och därtill locka över en och annan mittenväljare.

Frågan är hur långt Biden är villig att gå. Det är naturligtvis väldigt osannolikt, men bli inte förvånad om Biden dyker upp på en Taylor Swift konsert i Stockholm eller på annan plats det här året.

Det är ju trots allt billigare än att se hennes show i USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Mer i ämnet