Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av ”incidenterna” innan portalen mellan Dublin och New York stängdes ner. Foto: Twitter/EBU/IERTE

Droger, nakenhet och 9/11 – Så blev portalen mellan New York och Dublin ett viralt fiasko

Publicerad

Ett uppmärksammat konstverk, med en livestream dygnet runt mellan New York och Dublin, har tvingats stänga efter flera virala ”incidenter” i de både städerna.

Men konstnärerna bakom siktar på att kunna starta igång igen snart, med nya lösningar för att begränsa olämpliga beteenden.

– Vissa släpper lös lite för mycket, säger en besökare framför det virala konstverket.

Den 8 maj presenterades en konstinstallation med syfte att koppla samman New York och Dublin via en 24-timmars livekamera. Projektet involverade två stora cirkulära skärmar, en i centrala Dublin och nära Flatiron-byggnaden på Manhattan.

Och det började så fint.

Flera medier rapporterade hur människor hade samlats för att vinka till varandra, spela spontana omgångar av sten, sax, påse och till och med ett frieri.

Virala klipp

Men redan efter några dagar tvingades man stänga ner portalerna. Bland annat ska pornografi, svastikor och droger ha visats framför kameran och olika klipp på bland annat blottningar vid portalerna blev snabbt virala i sociala medier.

– De är lite pinsamt, för den andra sidan ser så normal ut och den irländska sidan ser lite knäpp ut, säger en besökare i Dublin.

Då kan portalen öppna igen

Under torsdagen har någon satt upp en lapp i Dublin där det står ”Vila i frid portalen” och ”Förlåt för att vi moonade”.

Organisationen bakom portalen, Flatiron NoMad Partnership, har sagt att den kommer förbli offline tills man hittat tekniska lösningar för att förhindra olämpligt material från att nå den andra sidan.

Men samtidigt lovar konstnärerna bakom projektet den ska vara ”tillbaka i slutet av veckan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.