Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kina gillar att beskriva sina relationer med andra länder i uttryck som låter som en slogan”, säger Tilde Lewin. Foto: SPUTNIK POOL/TT/SVT

Så beskrivs relationen mellan Putin och Xi: ”Inte gränslös vänskap längre”

Publicerad

Handelsavtal, samarbetsavtal och kulturellt utbyte. Det är några av resultaten av Putins besök i Kina.

Men i Kina beskrivs inte relationen med lika vänskapliga ord som tidigare, enligt SVT:s Asienkorrespondent.

Rysslands president Vladimir Putin är på statsbesök i Kina, och förutom handelsavtal har besöket resulterat i andra samarbetspunkter. Xi Jinping och Vladimir Putin har meddelat att de kommande två åren kommer att innebära ett kulturellt utbyte för de båda länderna.

– Det kan man tänka sig handlar om att Kina just nu har ett rekordstort ekonomiskt utbyte med Ryssland, men det är två länder som står väldigt lång ifrån varandra kulturellt. Och det här kanske är ett försök att göra någonting åt det, säger Tilde Lewin, SVT:s Asienkorrespondent.

Men trots de många avtalen finns det, enligt Tilde Lewin, en ton av kyla i de officiella uttalanden som släppts från kinesiskt håll. Relationen mellan länderna beskrivs som ett ”strategiskt partnerskap”.

– Och då är det intressanta vad som inte står, för man kallar inte relationen mellan Ryssland och Kina för ”gränslös vänskap” längre, säger Tilde Lewin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.