Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen utfördes en kontrollerad explosion av Francis Scott Key-bron i Baltimore, USA. Foto: Reuters

Besättning instängd på fartyget – sju veckor efter brokollapsen i Baltimore

Publicerad

I slutet av mars kollapsade en bro i amerikanska Baltimore sedan ett fartyg kolliderat med den. Sju veckor senare är besättningen fortfarande kvar på fartyget – och får inte lämna.

21 personer ur besättningen är kvar på fartyget som fortfarande står utanför Baltimores hamn. 20 av dem är indier medan en av dem kommer från Sri Lanka. De har inte kunnat gå i land på grund av visumrestriktioner, brist på pass samt pågående utredningar, enligt BBC.

”Stanna under däck”

Under måndagen utfördes en planerad sprängning för att ”spränga bort” en del av bron som låg på fartygets för. Även då befann sig besättningen kvar på fartyget.

Brokollapsen i Baltimore

Den amerikanska kustbevakningen sa då till besättningen att de skulle stanna under däck och att brandmän var redo.

Darrel Wilson, talesperson för fartygets managementbolag, säger till BBC att ”besättningens behov tillgodoses efter bästa förmåga” och tillägger att indisk mat och indiska snacks ska ha skickats ombord.

”En sorglig situation”

Besättningens mobiltelefoner konfiskerades av FBI som en del av utredningen vilket i stort har lämnat besättningen utan kommunikation med omvärlden, enligt Joshua Messick, vd för Baltimore International Seafarers' Center, en ideell organisation som arbetar för att skydda sjöfolks rättigheter.

– De kan helt enkelt inte nå ut till de människor de behöver, eller ens titta på bilder på sina barn innan de somnar. Det är verkligen en sorglig situation, säger han till BBC.

Dave Heindel, ordförande för Seafarers International Union, sa att ”oavsett hur lång tid utredningen tar, får besättningens rättigheter och välfärd inte kränkas.

Sex personer omkom

När fartyget kolliderade med en bropelare kollapsade en stor del av den ner i vattnet. Ett vägarbete uppges ha pågått på platsen och i filmer från platsen tycks flera stillastående fordon med blinkande byggarbetslampor falla ned i vattnet. Sex personer miste livet.

Fartyget Dali som orsakade kollisionen var ett 300 meter långt och 48 meter brett fraktfartyg. Det är registrerat i Singapore och chartrat av danska Mærsk, men ska vid olyckstillfället ha avgått från Baltimores hamn med destination Sri Lanka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild för bild: Så kollapsar bron i Baltimore. Foto: StreamTime live

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brokollapsen i Baltimore

Mer i ämnet