Astras gamla lokaler har blivit nytt forskningskluster

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter mardrömsbeskedet för forskarna på Astra Zeneca växer ett nytt forskningskluster fram i läkemedelsjättens gamla lokaler. Där jobbar före detta Astra-anställda i småföretag som bland annat har uppdrag åt sin forna arbetsgivare.

I Astra Zenecas gamla lokaler har något nytt växt fram. När 1 200 forskare förlorade sitt jobb över en natt valde några av dessa att starta företag. Sex till sju företag blev fröet till ett nytt forskningskluster i Södertälje.

Mycket är annorlunda

Jan Blid var en av dem som samlade sina kollegor. I dag gör hans företag egentligen samma sak som när de jobbade för storföretaget, men mycket är annorlunda.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

– När Astra kom med det här beskedet att vi blev uppsagda så kände jag att jag inte var färdig som forskare. Jag ville fortsätta precis på samma sätt som på Astra för det var väldigt inspirerande. Därför vill jag nu också ge projektet jag jobbar på en ordentlig chans, säger Jan Blid som är vd för läkemedelsutvecklingsföretaget Key to lead och före detta forskare på Astra Zeneca.

Wallenbergstiftelserna öppnade plånboken

Wallenbergstiftelserna finansierade detta nya som kom att heta Biovation park. Företagen där hyr nu Astras gamla utrustning, annars hade deras verksamhet aldrig varit möjlig då utrustningen är dyr. En del av den kostar flera miljoner kronor.

– Det är några av företagen här som faktiskt har uppdrag av Astra Zeneca. Eftersom de lagt ned en del av sin forskning är de nu beroende av vissa av företagen här, säger Janet Hoogstraate som är chef för Biovation Park och före detta forskare på Astra Zeneca.

Biovation park växer

Biovation park har växt från under tio till över trettio företag på två år. Totalt jobbar ungefär 180 personer där, varav hälften är före detta Astra-anställda. Det närmaste halvåret hoppas Biovation park på att knyta ytterligare tio företag till sig.

Men många laboratorier står fortfarande tomma. En del maskiner har inte använts på flera år och ingen vet egentligen om de fortfarande fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet