Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Patrik Viklund menar att utpressningsärenden är bedömningsfrågor och är därför inte förvånad över tingsrättens friande dom. Foto: Karin Fallenius/SVT/ Anders Wiklund/TT

Åklagaren om utpressningsdomen: ”Är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot de två män, med kopplingar till Södertäljenätverket, som var misstänkta för att ha utpressat en familj på 800 000 kronor. De båda frias och en tredje man frias för misstankarna om medhjälp till grov utpressning.

Tingsrätten slår fast att mycket talar för att sonen varit utsatt för utpressning och hot, och att situationen varit skrämmande för honom. Men de menar samtidigt att sonens berättelse lämnat en del frågetecken och att stödbevisningen som åklagaren la fram inte räcker för att bevisa att utpressningen ägt rum.

I domen pekar tingsrätten även på att det inte finns några dokumenterade kontakter mellan de tre nu friade männen och att det inte är bevisat att några betalningar nått de två männen som åtalades för grov utpressning.

Frias från misstankar

Rätten beslutar därför att de två männen frias från misstankarna om grov utpressning. 

Ytterligare en man, som åklagaren menade medlade i utpressningen, frias från medhjälp till grov utpressning.

– Vi tycker förstås att det är en helt korrekt dom. Tingsrätten har värderat den muntliga bevisningen ansett att den inte var tillräcklig, och det var också vad vi sa under förhandlingen, säger Peter Ataseven, advokat.

Gick till polisen

Bakgrunden till fallet är att en pappa och en son gick till polisen i Södertälje i maj i år och anmälde att de var utsatta för utpressning.

De menade att männen hade försökt få en miljon av dem, men att de dittills hade betalat 800 000 kronor. Männen har nekat till brott genom hela processen och menar att historien är uppdiktad.

Se bakgrunden till åtalet i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar SVT:s reporter mer om vad hur familjen beskriver vad som hänt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utpressningsfallet i Södertälje

Mer i ämnet