Utpressarna kräver ofta miljonsummor av sina offer och har banktjänstemän som möjliggör lån till de brottsutsatta – hör polisen Daniel Löfgren berätta om hur det går till i klippet ovan. Foto: Karin Fallenius/SVT

Utpressningarna ökar i Södertälje – men polisens initiativ Tore 3 ska motverka

Uppdaterad
Publicerad

Utpressningarna ökar i Södertälje, och de senaste månaderna har flera bilar sprängts i staden. Men nu säger polisen att de har kommit igång med det nya initiativet Tore 3, mot organiserad brottslighet – och att det ger resultat.

Under torsdagen redovisade Södertäljepolisen hur deras arbete mot den grova organiserade brottsligheten, initiativet Tore 3, går. Polisen har bland annat beslagtagit narkotika och vapen. Och under en insats på onsdagen, då polisen letade igenom trapphus och skogspartier efter gömmor, hittade de stora partier sprängmedel.

Riktar in sig på nyckelpersoner

Som SVT Nyheter Södertälje rapporterat tidigare har det nuvarande kriminella Södertäljenätverket kunnat växa sig starkare. Men med initaitivet Tore 3 har polisen riktat in sig på vad de beskriver som nyckelpersoner i Södertäljes kriminella värld.

I dagsläget har tre personer dömts, och ytterligare tre sitter frihetsberövade för olika typer av brottslighet.

Utpressningarna ökar

Polisen har främst arbetat mot våldsbrotten, men planerar att rikta in sig mer mot den ekonomiska brottsligheten där ökningen av utpressningar sticker ut.

– Vi ser att de har ökat och vi ser att de (utpressarna) har bankkontakter som hjälper dem, säger Daniel Löfgren, operativ samordnare på Södertäljepolisen.

Utpressarna kräver ofta miljonsummor av sina offer och har banktjänstemän som möjliggör lån till de brottsutsatta – hör polisen Daniel Löfgren berätta om hur det går till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insats mot organiserad brottslighet i Södertälje

Mer i ämnet