Alexandro Pinones fick en obehaglig överraskning när han skulle sortera matavfall på Tveta återvinningscentral. Foto: SVT

”Hittade en halv gris i avfallspåsen”

Uppdaterad
Publicerad

På Tveta återvinningscentral i Södertälje har man samlat in gröna påsar med matavfall i många år. Men teknikern Alejandro Pinones som jobbar på återvinningscentralen säger att innehållet i påsarna inte alltid är vad man önskar sig.

– Vi hittar allt möjligt i påsarna. Många gånger ställer det till problem i sorteringsanläggningen när det kommer in saker som inte hör hemma där, säger Alejandro Pinones.

•   Genom att omvandla matavfallet till biogas och biogödsel räknar Stockholm Vatten och Avfall med att bidra till en koldioxidminskning för staden på cirka 14 000 ton CO2e/år.

Det motsvarar 2 000 bilfärder jorden runt med en bensinbil, eller 14 200 bilfärder Stockholm–Rom tur och retur.

•   Eftersorteringen och återvinningen av plast bidrar till en koldioxidminskning på cirka 25 000 ton CO2e/år genom materialåtervinning av materialet istället för energiutvinning.

Det motsvarar 3 600 bilfärder jorden runt med en bensinbil, eller 25 400 bilfärder Stockholm–Rom tur och retur.

•   Eftersorteringen och återvinningen av metall bidrar till en koldioxidminskning på cirka 4 000 ton CO2e/år genom materialåtervinning av materialet istället för energiutvinning.

Det motsvarar 600 bilfärder jorden runt med en bensinbil, eller 4 100 bilfärder Stockholm–Rom tur och retur.

Källa: Sverige Vatten och Avfall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.