Foto: TT

Att smälla eller inte smälla? Så här hanterar kommunerna fyrverkerifrågan

Publicerad

Både djur och människor skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest. Inför årsskiftet 2018-2019 har Djurens Rätt kartlagt hur kommuner hanterar fyrverkerier.

Att det finns en stark opinion emot fyrverkerier är inget nytt. Redan i början av 2016 lämnade Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben över mer än 100 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier.

7 av 10 svenskar anser att fyrverkerier borde förbjudas helt och nu har landets kommuner börjat ta ställning för ett djurvänligare nyårsfirande.

I Djurens Rätts kartläggning, Panglistan, får kommunerna betyget Mycket väl godkänt, Godkänt eller Underkänt/Okänt allt beroende på hur de hanterar fyrverkerifrågan.

– Listan fylls på hela tiden och vi kan se att det blir fler och fler kommuner som både inför begränsningar och som väljer alternativ för kommunens egna arrangemang. Gör kommunen både och så hamnar de i kategorin Mycket väl godkänt, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

26 kommuner har hittills kategoriserats som Mycket väl godkända

Alingsås

Avesta

Boden

Enköping

Gotland

Hedemora

Helsingborg

Hässleholm

Karlshamn

Knivsta

Kristianstad

Kungsör

Lidköping

Linköping

Lund

Norrköping

Norrtälje

Nynäshamn

Piteå

Sala

Salem

Södertälje

Tanum

Uppsala

Ånge

Växjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.