En labbtekniker vid en anläggning där Astra Zenecas vaccin kan komma att produceras, om alla tester går bra. Arkivbild. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Australien hoppas på Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Australien har stora förhoppningar på den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zenecas coronavaccin AZD1222 som håller på att tas fram vid Oxford-universitetet i England.

Landet har nu säkrat rättigheter till att producera och distribuera vaccinet — om de pågående försöken blir framgångsrika.

Premiärminister Scott Morrison är positiv och säger att vaccinet ska vara gratis för samtliga australier.

Coronapandemin

– Förhoppningsvis har vi det tidigt nästa år, men ännu tidigare vore förstås bra, säger han i en intervju med tv-kanalen ABC.

Hemlig prislapp

Morrison uppger att vaccinet blir så gott som obligatoriskt för samtliga invånare.

– Det finns alltid undantag av medicinska skäl, men det är det enda giltiga skälet, säger Morrison, som inte vill uppge prislappen för vaccinet.

Under onsdagen rapporterade delstaten Victoria 216 nya fall av coronaviruset. Det är den lägsta siffran i landets värst drabbade delstat på över fem veckor.

Totalt har 24 000 personer konstaterats smittade i landet, 450 personer har avlidit i smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet