EU har slutit ett nytt avtal om coronavaccin med Astra Zeneca. Foto: Chandan Khanna / AFP

EU och Astra Zeneca överens om köp av coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca har gjort upp om leveranser av 400 miljoner doser av covid-19-vaccinet AZD1222 med EU-kommissionen, skriver den svensk-brittiska läkemedelskoncernen i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen gör det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt Astra Zeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser till övriga länder inom Europa under krisen.

”Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts”, skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i en kommentar.

Han hoppas leveranser av de första doserna ska kunna ske mot slutet av 2020.

Bygger upp immunförsvar

Avtalet som nu har träffats med EU-kommissionen bygger på ett avtal i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

kapacitet på tre miljarder doser

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på upp emot tre miljarder vaccindoser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.