Tegnell: Fortsätt jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt hemarbete under hösten för att minska smittspridningen av covid-19. Samtidigt ska de som måste åka till jobbet kunna göra det utan trängsel och risk för smitta i kollektivtrafiken.
– Vi tror att kollektivtrafiken kan fortsätta även under hösten utan att det innebär en ökad risk för smitta, säger Anders Tegnell.

Den svenska coronasituationen har under de senaste veckorna förbättrats. Samtliga variabler pekar åt rätt håll, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det har gått snabbare än vad många av oss hade vågat hoppats på, säger Tegnell på en blixtinkallad pressträff med socialminister Lena Hallengren under torsdagen.

Samtidigt räknar Folkhälsomyndigheten med att smittspridningen kommer att fortsätta även under hösten och att risken för utbrott är stor.

Distansarbete i höst

När tusentals svenskar nu återvänder till jobb efter sommarsemestern uppmanar myndigheten därför till fortsatt distansarbete även under hösten.

– Vi kommer att fortsätta rekommendera att man under hösten, om möjligt, jobbar hemma. Men de som måste åka till jobbet kan göra det, säger Anders Tegnell.

Andelen som jobbade hemma ökade under våren från 15 procent till 57 procent, enligt en färsk Sifo-undersökning beställd av Tele2, vilket SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Samtidigt understryker statsepidemiologen att distansarbete över långa perioder kan innebära flera negativa konsekvenser.

– Det finns signaler på att hemarbete och att vara så socialt isolerad som man blir kan ha effekter för det psykiska välbefinnandet, säger Tegnell.

– Här måste arbetsgivaren fundera på hur man lägger upp det.

”Kollektivtrafiken kan fortsätta”

De som ändå måste åka till jobbet ska kunna göra det utan risk för smitta. Branschorganisationerna inom kollektivtrafiken kommer i nästa vecka att presentera ett detaljerat dokument för hur de ska möta hösten. Enligt Tegnell handlar det bland annat om att köra halvfulla bussar och tåg.

– Vi tror att kollektivtrafiken kan fortsätta även under hösten utan att det innebär en ökad risk för smitta, säger Tegnell och fortsätter:

– Men finns det andra möjligheter än kollektivtrafiken att ta sig till jobb ska man använda dem.

Anders Tegnell tror inte att vi kommer att behöva vänta på ett vaccin innan svenskarna successivt återvänder till kontoret.

– Samtidigt finns det en hel del signaler om att ett antal arbetsplatser kanske kommer att jobba mer på distans än tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet