• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Allt fler vill fortsätta hemmajobba: ”Har gått väldigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön hemma är sämre än på kontoret. Trots det tycker många att de arbetar mer effektivt hemifrån och vill fortsätta med modellen.Det skapar utmaningar för framtidens chefsroll, menar Ann-Therese Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion.

Enligt en Sifo-undersökning, beställd av Tele2, ökade andelen som jobbade hemma under våren från 15 procent till 57 procent.

Samtidigt uppgav 59 procent av hemmajobbarna i en studie av Unionen att deras arbetsmiljö blivit sämre sedan de flyttade hem kontoret.

Förändringen på arbetsmarknaden med allt fler som jobbar hemifrån innebär stora utmaningar för framtiden, enligt Ann-Therese Enarsson, vd på den TCO-kopplade tankesmedjan Futurion.

– Det har gått väldigt bra överlag. Många känner även att de blivit mer produktiva i sitt arbete. Samtidigt saknar man sina arbetskompisar och man inser att jobbet är mer än en arbetsplats, säger hon i SVT Aktuellt.

Tufft för cheferna

Tyngst vilar bördan på landets chefer, vars roll förändras snabbt i takt med den ökade digitaliseringen, enligt Ann-Therese Enarsson.

– Om många vill fortsätta så måste vi se över hur vi jobbar med det systematiska arbetsmiljöarbetet, hur vi ser till att man får en schysst och bra arbetsmiljö hemma. Det är svårare för arbetsgivaren att ta ansvar för miljön på distans.

– Den som haft det jobbigast i vår är nog chefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.