Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i bageriet i Järna och se när Tina bakar bröd på kulturspannmål. Foto: Clara Fritzon/SVT

Bagaren i Järna bakar bara med historiska sädesslag: ”Industrin hakar på”

Publicerad

Järnabagaren Tina Fernlund var en av de första i branschen att baka bröd med så kallade ”kulturspannmål” – sädesslag som användes för hundratals år sen. De är i regel mer näringsrika än de sädesslag som genomgått modern förädling.

– Med mat överhuvudtaget är folk idag intresserade av att veta var den kommer ifrån, säger Tina Fernlund som nu prisats för sina insatser.

”En blygsam pionjär som förtjänar all stjärnglans” skrev juryn i sin motivering när Tina Fernlund tog emot priset som årets Stellabagare på en gala för några veckor sen.

Hon började experimentera med kulturspannmål runt 2010 men det var först några år senare när hon öppnade det egna bageriet i Järna som hon satsade helt och hållet på de unika sädesslagen.

Kunderna ifrågasatte

– I början fattade kunderna inte och ifrågasatte och undrade men nu känns det som att det är vardag.

Hör Tina berätta i videon ovan om vad hon tror om kulturspannmålens framtid i bageribranschen.

kulturspannmål

Det finns ingen exakt definition av kulturspannmål, men det betecknar ofta ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått modern förädling. Ett par exempel är primitivare urveten såsom emmer och enkorn.

Ett av mervärdena med äldre spann­målssorter är den genetiska variationen inom sorterna. Man kan tydligt se att variationen inom en och samma sort är stor – de uppvisar till exempel olika mognadsgrad och olika borst- och strålängd. Moderna spannmålssorter har förädlats till att vara mer homo­gena vilket är en fördel i storskalig produktion.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Stellagalan

Arbetar för en jämställd och hållbar gastronomi i Sverige. I år gick galan av stapeln för sjätte gången och priser delades bland annat ut i kategorierna årets bartender, årets kock och årets konditor.

Källa: Stellagalan.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.