Planerna på att bygga en konsthall i Ytterjärna har återigen stött på patrull. Foto: SVT

Bakslag för Hilma af Klints konsthall i Järna

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen för konsthallen med Hilma af Klints tavlor upphävs nu av mark- och miljödomstolen. Det skriver Länstidningen idag. – Vi får se hur vi går vidare, säger Kristallens ordförande Anders Kumlander.

Anledningen till mark- och miljödomstolens beslut är att tre hektar av området som detaljplanen innefattar är jordbruksmark.

Domstolen menar att konferenscenter och konsthall ”förvisso kan vara av intresse för kommunen i form av arbetstillfällen och ökad besöksnäring”. Men de är inte ”väsentliga samhällsintressen” som skulle motivera att jordbruksmark bebyggs, skriver LT.se.

Konsthallen i Järna

Ska titta på alternativ

Stiftelsen Kristallen som vill bygga konsthallen kommer att titta på alternativa lösningar för bygget av konsthallen och konferensanläggningen.

– Vi får se hur vi går vidare. Det kan jag inte svara på i dag, säger Kristallens ordförande Anders Kumlander till tidningen.

Först ska man ta ställning till om beslutet från mark- och miljödomstolen ska överklagas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsthallen i Järna

Mer i ämnet