Såhär kommer den nya konsthallen i Järna enligt skissen att se ut. Foto: Mir/Snøhetta

Säby gård överklagar konsthallsplacering

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring den nya konsthallen i Ytterjärna går vidare. Nu överklagar Säby gård kommunfullmäktiges beslut om var hallen ska placeras.

I slutet av januari klubbade Södertäljes kommunfullmäktige igenom detaljplanen för en ny konsthall i Järna. Enligt planen kommer hallen och konferenscentret att byggas i närheten av kulturhuset i Ytterjärna, men på andra sidan vägen.

Kommunfullmäktiges beslut överklagas nu som väntat av intilliggande Säby gård.

”Känner oss totalt överkörda”

– Åttiofem procent av oss som bor och verkar här vill inte att konsthallen placeras här, säger Bengt Svensson på gården. Vi känner oss totalt överkörda.

Bengt Svensson och sonen Torbjörn som äger Säby gård är oroliga att deras kor kan råka ut för smittor som framtida utländska konsthallsbesökare för med sig.

– Det vore förödande, säger Bengt Svensson.

Vice ordföranden i Järnas kommundelsnämnd, Susanne Bergström (S), har tidigare sagt till SVT att man kan sätta upp stängsel och skyltar så att de konstintresserade respekterar gården.

Även Bengt och Torbjörn Svenssons granne, vars hus berörs av den klubbade detaljplanen, har överklagat fullmäktiges beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.