Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Banken svarar: Därför har personer fått sina konton avstängda Foto: David Moro/SVT

Södertäljebors konton stängdes – hör bankens svar

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som SVT Nyheter Södertälje har träffat berättar att deras bankkonton blivit avstängda – och nu väcker de frågan om det beror på Polisens hemligstämplade kartläggning av släktbaserade nätverk. Men flera av bankerna som SVT sökt menar att beror på ”avsaknad av kundkännedom”.

En av personer som SVT Nyheter Södertälje har pratat med förklarar att det är över hundra bankkonton som blivit avstängda och att alla är namn som nämns i rapporten.

Bankerna vill inte berätta om de specifika fallen på grund av banksekretessen och vill inte heller uttala sig varför så många samtidigt fått sina bankkonton avstängda.

Banker svarar

– Vi kan inte kommentera enskilda kundärenden på grund av banksekretessen, skriver Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea i ett mejl till SVT.

Vi kan och får inte, på grund av den lagstadgade banksekretessen, bekräfta, dementera eller kommentera sådana uppgifter. Däremot kan vi generellt säga att man som bankkund inte får sitt bankkonto uppsagt utan anledning, eller utan att ha fått möjlighet att besvara de frågor som banken måste ställa enligt gällande regelverk, skriver Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB.

I videon ovan får Swedbanks pressansvarig frågor om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kartläggning av klaner i Sverige

Mer i ämnet