Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hängdes ut i polisens hemliga kartläggning – hör vittnesmålen från familjerna Foto: Aida Arslanovic/SVT

Hängdes ut i polisens hemliga kartläggning – hör hans vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

En hemligstämplad rapport där polisen kartlägger släktbaserade kriminella nätverk på flera platser i Sverige har nu läckt till flera familjemedlemmar i Södertälje som känner sig oskyldigt utpekade som kriminella. I videon ovan berättar en av personerna hur det kändes när han såg sitt namn.

SVT Nyheter Södertälje har träffat fyra personer som nämns i rapporten, ingen av personerna vi har träffat är tidigare dömd för brott. Men trots det menar polisen att de har kopplingar till Södertäljenätverket. 

– Jag känner mig dömd på förhand, säger en av personerna som drabbats, i videon ovan. 

Polisen vill inte intervjuas men svarar i mejl till SVT:

”Genom underrättelseanalysen vill man upptäcka dolda eller okända förhållanden om aktörer/personer, strukturer och fenomen. Dessutom syftar den till att bedöma och förvarna om förestående allvarliga händelser, brottsliga händelsekedjor eller nya fenomen.”

Polisen har ringat in 3 000 personer som är kopplade till våldsamma nätverk runt om i landet. Polisen menar att de släktbaserade nätverken är ett stort hot mot demokratin och rättssystem i Sverige.

Blivit av med bankkonto

Personerna som vi har träffat förklarar att deras bankkonton blivit avstängda och att de tror att det är en följd av rapporten.

– Det är över 100 bankonton som blivit avstängda och alla är namn som nämns i rapporten, säger en av personerna vi träffar.

Något som bankerna inte vill uttala sig om.

– Vi kan inte kommentera enskilda kundärenden på grund av banksekretessen, skriver Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea i ett mejl till SVT.

Advokat Thomas Karlsson har tagit sig an fyra av företagarna som fått sina konton nedstängda av en storbank i Södertälje.

– Flera har uttryckt att det ska ha med rapporten att göra men det är inget som vi fått bekräftat. Men man kan ju utifrån vilka som fått sitt bankkonto avstängt dra en gissning att det har med rapporten att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kartläggning av klaner i Sverige

Mer i ämnet