Nu anmäler ytterligare en person i Södertälje polisen till Justitieombudsmannen med anledning av polisens hemligstämplade rapport som uppmärksammades för ett år sedan. Foto: TT/Jessica Gow

Ännu en Södertäljebo JO-anmäler polisens så kallade ”klanrapport”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året JO-anmälde politikern Robert Halef (KD) polisen efter att hans namn förekommit i en rapport om släktbaserade kriminella nätverk. Nu följer en medlem i en annan Södertäljefamilj efter.

Det var förra hösten som Aftonbladet publicerade information från en hemlig rapport där polisen samlat information om släktbaserade klaner i Sverige. Tidningen namngav Södertäljebon och riksdagspolitikern Robert Halef (KD) som strax därefter JO-anmälde polisen.

”Drar en folkgrupp över en kam”

Nu anmäler en person i en annan familj i Södertälje polisen till JO, Justitieombudsmannen, med anledning av samma så kallade ”klanrapport”. Anmälaren skriver: ”Polisen drar en hel folkgrupp över en och samma kam och pekar ut hela familjer... som kriminella.”

Barn finns med – enligt anmälan

Anmälaren skriver vidare:

”Vi pekas ut som kriminella utan några som helst grunder”. Och att ”även små barn finns med i det här registret.”

Familjemedlemmen skriver i ett sms till SVT att rapporten har ”drabbat mig och flera andra. Jag vill bara få upprättelse och rentvå mitt namn”. Men hen vill inte svara på några frågor från SVT.

Polisens nationella mediecenter meddelar att de yttrar sig om innehållet i anmälan först om JO kräver det. SVT Nyheter Södertälje har inte läst den hemligstämplade rapporten men bett polisen om att få ta del av den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.