”På grund av polisen agerande och en undermålig polisrapport utan substans har jag blivit uthängd och oskyldigt dömd.” skriver Robert Halef (KD) till Justitieombudsmannen, JO. Foto: Linda Asmar/SVT

Robert Halef (KD) JO-anmäler polisen efter rapport om kriminella släktnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten och Södertäljebon Robert Halef (KD) har pekats ut i en hemlig polisrapport för att ha nära anknytning till Södertäljenätverket, något som Aftonbladet kunde rapportera om i mitten av september. Nu JO-anmäler Robert Halef polisen och vice rikspolischef Mats Löfving för att ha läckt delar av rapporten, som han menar bygger på lögner och hörsägen.

”Via Aftonbladet har polisen medvetet medverkat till att försätta mitt liv och min familj i stor fara” skriver Robert Halef till Justitieombudsmannen.

Bakgrunden är ett uttalande från Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, om att det finns släktbaserade kriminella nätverk i Sverige som organiserar och systematiserar kriminalitet.

Aftonbladet kunde senare publicera delar av en hemlig rapport där några politiker pekades ut.

”Chockad och ledsen”

Robert Halef har tidigare sagt till SVT att han tycker anklagelserna om hans koppling till Södertäljenätverket är förtal.

– Jag är chockad och ledsen, jag har inte begått något brott men jag och min familj känner oss uthängda, sa han till SVT i september:

Skriver om ”undermåligt polisarbete”

Nu vill han att Justitieombudsmannen ska granska rapporten och polisens hantering av informationen.

”På grund av polisen agerande och en undermålig polisrapport utan substans har jag blivit uthängd och oskyldigt dömd.” skriver han.

SVT Nyheter Södertälje har sökt Robert Halef som avböjer att kommentera anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.