Yilmaz Kerimo från Södertälje satt tidigare i riksdagen. Foto: TT

Nya uppgifter om polisrapport: ytterligare politiker namnges

Uppdaterad
Publicerad

Idag publicerar Expressen, som tagit del av polisens hemligstämplade rapport om släktbaserade kriminella nätverk, nya uppgifter om att även den socialdemokratiska politikern Yilmaz Kerimo (S) ska ha anknytningar till Södertäljenätverket.

Bakgrunden är ett uttalande från Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, (Noa) om att det finns släktbaserade kriminella nätverk i Sverige som organiserar och systematiserar kriminalitet. Han baserade uttalandet på en hemlig rapport som Aftonbladet igår publicerade uppgifter ifrån.

Dementerar uppgifterna

Idag publicerar Expressen, som tagit del av rapporten, nya uppgifter om att den före detta riksdagspolitikern, Yilmas Kerimo är en totalt fyra politiker som ska ha anknytning till det kriminella Södertäljenätverket. Uppgifterna dementeras av Kerimo själv.

”Jag har aldrig hört talas om det här tidigare och det är ingen som kontaktat mig angående den här rapporten. Jag har absolut inga kopplingar till några kriminella nätverk.”, skriver han i ett sms till Expressen.

Yilmas Kerimo sitter i kommunfullmäktige i Södertälje och har även uppdrag som ledamot i kommunens koncernbolag Telge AB.

SVT Nyheter Södertälje har sökt Yilmas Kerimo för en kommentar, men han avböjer att kommentera idag.

Har inte haft kontakt med polisen

Partikollegan och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) menar att det inte finns tillräckligt med fakta i nuläget.

– Det är personer som det gått rykten om i många år, men där det aldrig kommit fram fakta. Om polisen levererar något sådant till oss kommer vi naturligtvis att se allvarligt på detta och agera, säger hon.

Har ni haft någon kontakt med polisen för att ta reda på mer?

– Nej, det har vi inte haft.

KD-politiker redan namngiven

Igår publicerade Aftonbladet uppgifter från rapporten där Södertäljepolitikern Robert Halef (KD) pekas ut för att ha nära anknytning till kriminella nätverk. De går inte närmare in på mer detaljerade uppgifter om Halef, eller vad anknytningen skulle ha inneburit i praktiken.

Även han dementerar uppgifterna till tidningen och menar att uppgifterna inte har något underlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer