Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör intervjun med Boel Godner (S): ”Vi har parallella system”. Foto: Maja Flygt/SVT

Boel Godner (S) om parallellt samhälle: ”Vi är otroligt vaksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen har under de senaste dagarna tagit del av och rapporterat om polisens hemligstämplade rapport om släktbaserade kriminella nätverk. Enligt Expressen beskrivs Södertälje som en stad med en parallell samhällsstruktur som styrs av kriminella. Det är en bild som också kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) känner igen.

Enligt Expressen skriver polisen i sin rapport att det finns ett parallellt samhälle i Södertälje, där stadens kriminella nätverk agerar bland annat bank, sjukhus, försäkringsbolag och bostadsförmedlare. Samt att flera andra, mindre tongivande, lokalpolitiker är nämnda.

Det är en problembild som Södertälje kommun jobbat med under flera år enligt Boel Godner, bland annat genom att hårdare kontrollera de som får försörjningsstöd och hårdare regler om vem som får köpa mark av kommunen.

Kommunen fick kritik

Men i en granskningsrapport från 2018 får kommunen samtidigt skarp kritik från revisorerna för att det fanns brister i den interna styrningen och kontrollen av oegentligheter och korruption.

– Våra revisorer är jätteviktiga, och ser de brister så åtgärdar vi dem naturligtvis.

Men i rapporten står det att åtgärder från en liknande rapport från 2015 aldrig genomfördes?

– Vi kan ju diskutera det, men vi har fattat flera beslut och gett i uppdrag till stadsdirektören – som han har kommit tillbaka med också – om att öka säkerheten kring att komma in i våra verksamheter, säger Boel Godner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer