Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad polischefen säger om Södertäljes arbete i klippet ovan. Foto: Karin Fallenius/SVT

Polischef lyfter fram Södertälje som gott exempel: ”Fler borde ta efter”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gästade Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa) Ekots Lördagsintervju. Han lyfte fram Södertälje som ett mycket positivt exempel på hur en kommun ska jobba mot gängkriminaliteten.

– Det är otroligt hedrande att han nämner just Södertälje, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt som kommunen lyfts som ett positivt exempel har polisen i Södertälje flaggat för att de kriminella nätverken växt sig starkare de senare åren och nu står kommunen troligen inför besparingar nästa år.

Hör vad Boel Godner (S) säger om det i klippet ovan.

Många reaktioner på polischefens uttalande om klankriminalitet

Det som har blivit mest uppmärksammat efter intervjun i Sveriges radio med Mats Löfving är att han säger att det finns åtminstone 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige i dag som arbetar med att organisera och systematisera kriminalitet. Något som bland annat har fått riksdagspolitikerna att reagera.

I Södertälje är fenomenet bekant, men det så kallade Södertäljenätverket handlar om flera olika grupper och bygger inte endast på släktskap.

– Det finns liknande strukturer i Södertälje. Vi brukar tala om tre olika nivåer på kriminaliteten: illegal, legal och institutionell nivå. Den institutionella nivån är när man på olika sätt infiltrerar välfärdssystemet, politiska makten, företag och myndigheter för att få olika insyner och förmåner, säger Max Åkerwall lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Enligt honom kan det handla om vänskapsrelationer för att få tillgång till exempelvis markanvisningar eller bygglov.

För att komma åt brottsligheten ser han myndighetssamarbete, som polisen i Södertälje länge jobbat hårt med, som en viktig del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer