Politikern och Södertäljebon Robert Halef (KD) JO-anmälde polisen efter att en rapport där han ska ha namngivits läckt till Aftonbladet. Foto: Linda Asmar/SVT

Robert Halefs (KD) JO-anmälan mot polisen ledde till förundersökning – lades ner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt dokument som SVT Södertälje tagit del av inledde JO under våren en förundersökning mot polisen efter att de fått in en anmälan från politikern Robert Halef (KD). JO ansåg att det fanns anledning att anta att tjänstemän inom polisen gjort sig skyldiga till brott mot tystnadsplikten – men undersökningen lades ner.

Hösten 2020 publicerade Aftonbladet information från en hemlig rapport där polisen samlat information om släktbaserade nätverk i Sverige. Södertäljebon och riksdagspolitikern Robert Halef (KD) ska ha namngetts i rapporten och han valde att JO-anmäla polisen.

I våras beslutade JO att inleda en förundersökning mot polisen. Utredningen vid Särskilda åklagarkammaren visade att ett stort antal personer haft tillgång till rapporten och man bedömde att det skulle bli svårt att reda ut vem eller vilka som lämnat ut rapporten till Aftonbladet. Förundersökningen lades därför ner efter en dryg månad.

Ytterligare en anmälan

Nu bekräftar JO att de tagit emot en ny anmälan som en annan Södertäljebo skickat in, men hur de kommer att gå vidare med den vet de inte än.

– Jag fick den precis, men det är svårt att uppskatta när någon åtgärd kommer att kunna tas, säger Mattias Karlsson, handläggare vid Riksdagens ombudsmän.

I oktober 2020 publicerade Aftonbladet uppgifter om en hemligstämplad polisrapport om släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. I videon nedan hör du Aftonbladets reporter Christoffer Nilsson, som blev intervjuad i Morgonstudion efter att ha tagit del av polisens hemliga rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.