Foto: TT

Bedövning fungerade inte när fot amputerades – patient dog strax efteråt

Uppdaterad
Publicerad

En man boende i Södertälje fick en feldiagnos och när felet med hans fot väl upptäcktes blev han skickad till Karolinska sjukhuset i Solna.

Där blev foten amputerad utan att bedövningen fungerade riktigt. Kort därefter fick mannen hjärtstopp.

I våras valde en man i Södertälje att besöka en vårdcentral i Södertälje för ett infekterat sår i ena foten. Där fick han veta att det rörde sig om eksem.

Men eftersom besvären fortsatte valde han att en månad senare rådfråga ytterligare en läkare. Den läkaren såg att det rörde sig om arteriella sår och att mannens fot inte kunde räddas.

”Lite panik”

Han fick en tid på Nya Karolinska i Solna för amputering. Där gick något snett med ryggbedövningen för mannen började klaga på kraftiga smärtor.

När sjukhuspersonalen märkte det uppstod till en början ”lite panik” enligt mannens sambo.

Skynket föll ner

Personalen satte då upp mannen för att ge honom ytterligare en bedövning, men då ska skynket ha fallit ner som dolde hans fot och de blodiga verktygen. Mannen ska ha sagt att han aldrig sett så mycket blod förut.

Kort efteråt rullades mannen iväg till hjärtavdelningen där han fick hjärtstopp och avled. Mannens sambo har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.