Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Thorsell, chef på socialförvaltningen i Salem vill inte gå ut med vilken del av äldreomsorgen som berörs av smittan eller hur många som smittats av det nya coronaviruset. Foto: SVT/Karin Fallenius

Bekräftad coronasmitta inom äldreomsorgen i Salem

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagen bekräftades fall av covid-19 på en enhet inom äldreomsorgen i Salem. Kommunen vidtar nu åtgärder för att stoppa smittspridningen.

På tisdagen infördes besöksstopp inom äldreomsorgen i Salem som innebär att anhöriga till de boende inte är tillåtna att komma på besök. Liknande besöksförbud har tidigare införts tidigare i andra kommuner. I till exempel Nykvarns kommun infördes besöksförbudet den 11 mars, i Södertälje den 13 mars och i Botkyrka den 12 mars. I Salem dröjde över en och en halv vecka till.

– Vi tyckte inte det var nödvändigt förrän vid krisledningsnämden den 23 mars, säger Jenny Thorsell, socialchef i Salems kommun.

Hon vill inte svara på hur många som har blivit smittade eller vilken del av äldreomsorgen som berörs, om det gäller hemtjänsten eller äldreboenden. Det är därför omöjligt att säga om ett tidigare besöksstopp skulle kunnat påverka utvecklingen.

Beslutet om besöksstoppet ska ha fattats innan coronasmittan bekräftades, enligt uppgifter till tidningen Mitti Botkyrka-Salem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet