Arbetet att sätta upp övervakningskameror har varit svårare än vad polisen förutspådde. Foto: SVT

Beskedet efter förseningarna: Snart sätts polisens övervakningskameror upp i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Polisens storsatsning på övervakningskameror i brottsutsatta områden har försenats flera gånger. Men nu kommer besked om att kamerorna i Södertälje sätts upp inom de närmsta veckorna.

I dagsläget rör det sig om totalt 20 kamerahus – med 5 kameralinser i vardera – som ska sättas upp runtom i Södertälje. Planen var att de skulle ha satts upp tidigare men arbetet har varit mer tekniskt avancerat än vad polisen kunnat förutspå.

– Hårdvaran har varit på plats länge. Det som har dragit ut på tiden har varit att få till saker som att vår nya tekniska plattform ska fungera ihop med kamerorna på fältet, nätuppkoppling och brandväggar, säger Stefan Singman, projektledare för polisens kameraprojekt i region Stockholm.

Botkyrka på tur

Kamerorna som sätts upp i Södertälje är en del av en nationell satsning som polisen gör i brottutsatta områden. Området Gottsunda i Uppsala var på tur före Södertälje, och därefter, till hösten, är planen att kameror ska upp i Botkyrka.

Samtidigt jobbar polisen med att bygga upp en helt ny organisation som ska hantera kamerafrågan. Från och med slutet av maj bildas kamerabevakning och analys – en ny sektion med total 40 medarbetare.

Stefan Singman leder Stockholmspolisens kameraprojekt. Foto: SVT

– Det är alltifrån den som sätter upp kamerorna till de bildanalytiker som går igenom och tar fram bilder till utredningarna, säger Stefan Singman.

”Höga säkerhetskrav”

Polisen har planer på att sätta upp ytterligare tio kamerahus i Södertälje men det blir en fråga att titta närmare på längre fram. Nu handlar det om att skriva avtal med fastighetsägare och inom kort planeras kamerorna att sättas upp.

Blir det klart den här veckan?

– Nej, men om ett par veckor bör kamerorna sättas upp. Det är väldigt höga säkerhetskrav så det är viktigt att det görs rätt och inte fuskas. Bilderna får inte hamna fel, säger Stefan Singman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.