Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hafmar som är ansvarig för Scanias autonoma satsningar säger att säkerheten i de självkörande lastbilarna är hög. Foto: Matilda Ringqvist

Beskedet: Scania får testa självkörande lastbilar i stadstrafik

Uppdaterad
Publicerad

Scania har fått ett nytt tillstånd från Trafiksäkerhetsverket som gör att deras självkörande lastbilar nu får köra på lokala vägar. Tidigare fick lastbilarna enbart köra på E4:an.

Det nya tillståndet gör också så att de självkörande lastbilarna kan köra en längre sträcka, från Södertälje till Jönköping. Tidigare kunde lastbilarna som längst köra till Nyköping.

– Det känns fantastiskt, det finns två ställen i världen som jag tycker att det här fungerar på och det är i sydvästra USA och i Södertälje, säger Peter Hafmar som är ansvarig för Scanias autonoma satsningar.

Två utvecklingsspår

Scania satsar på självkörande lastbilar i två olika spår. Dels jobbar man med autonoma fordon inom gruvindustrin men man har även beslutat att satsa på så kallad Hub-to-hub, vilket innebär att en självkörande fordon kör en bestämd sträcka varje dag.

Allt kommer att utvecklas i Södertälje och som ett led i detta ha man sedan tidigare investerat en miljard kronor i en ny testbana.

Hör mer om de självkörande lastbilarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.